fbpx

Is Sensiplan eigenlijk wel betrouwbaar?

Publicatiedatum
Gepost door
betrouwbaar sensiplan natuurlijke anticonceptie methode

De sympto-thermale methode Sensiplan® is een methode waarbij verschillende lichaamstekens worden waargenomen. Deze lichaamssignalen veranderen meestal gedurende de cyclus en bepalen vruchtbare en onvruchtbare dagen. Een vrouw die deze signalen kan interpreteren, weet wanneer ze wel of niet zwanger kan worden. 

Zit jij met de vraag: “Is dat nu eigenlijk wel betrouwbaar?”. Hier een antwoord op jouw vraag!

 

Betrouwbaarder dan de pil?! Dat kan niet!

Oh ja, dat kan zeker! 
Want bij dagelijks gebruik is Sensiplan® 98,2% betrouwbaar, waar hormonale anticonceptie zoals de pil bij dagelijks gebruik maar 93% betrouwbaar is.*

“Maar hoe kan dat dan, Isabel?”

Wel, dat is omdat als het “misgaat” bij de pil, dan heb je helemaal geen zicht op wanneer en hoe het misgaat. Als je de pil gebruikt en de methode faalt, doordat je er bv eentje vergeet, je ziek bent, of de pil is niet sterk genoeg voor jouw lichaam en voorkomt geen eisprong, dan weet je niet wanneer en hoe dit gebeurd is. Was dat vooraan je cyclus? Achteraan? Was er toch een eisprong? En wanneer precies was dat dan? 

Bij gebruik van de pil heb je hier geen controle over, maar bij Sensiplan wel omdat je leert je eigen lichaamstekens te interpreteren. De hormonen oestrogeen en progesteron vertellen jou exact wanneer ze in je lichaam zitten en wanneer niet. 

 

En als je dat kan bepalen, dan kan je ook je vruchtbare dagen bepalen.

 

 

Geen enkele methode is 100% zeker.
Behalve onthouding dan. En dat gaan we niet doen! 🤣

Sensiplan is al meer dan 30 jaar het onderwerp van veel onderzoek en is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)**  heel veilig als sympto-thermale methode, op voorwaarde dat aan de volgende criteria wordt voldaan:

  • cycli worden correct geïnterpreteerd,
  • de begeleiding is van hoge kwaliteit.
  • de methoderegels worden strikt toegepast,
  • de partners zijn gemotiveerd.

De betrouwbaarheid van een anticonceptiemethode of gezinsplanning wordt meestal uitgedrukt met de Pearl Index. Deze index berekent voor een bepaalde methode het aantal zwangerschappen bij 100 vrouwen gedurende 12 cycli (één vrouwenjaar).

Studies aan de universiteiten van Düsseldorf en Heidelberg gaven de volgende waarden:

Op 8647 cycli traden slechts 3 ongeplande zwangerschappen op. Dit komt overeen met een Pearl-index van 0,4. Dit is dus in het geval van perfect gebruik, als we allemaal robots zouden zijn. 

Maar! Dat zijn we dus niet. 

De efficiëntie van een methode wordt daarom ook berekend op basis van het dagelijkse gebruik. Vergeetachtigheid bij het nemen van de pil of het niet naleven van de Sensiplan-regels is bijvoorbeeld niet toe te schrijven aan de methoden zelf, maar aan een gebruikersfout. In het kolommetje hieronder moet je dus kijken in de laatste kolom bij “dagelijks gebruik”.

Studies tonen aan dat de Pearl-index tot 1.8 stijgt bij dagelijks gebruik van Sensiplan. Ter vergelijking: voor de pil wordt algemeen een Pearl-index van 7 aangenomen***. 

Best wel een verschil hè!

Ben je overtuigd van de betrouwbaarheid van Sensiplan en wil je hiermee aan de slag gaan? Klik hieronder dan op de knop.

 

* Bron World Health Organization

WHO (2018): Family Planning: A Global Handbook for Providers, p. 292

** WHO (2018): Family Planning: A Global Handbook for Providers, p. 2

 

Hieronder kan je de tabel zien van alle anticonceptiemethodes, opgesteld door WHO. Sensiplan heeft er wat kleurtjes aan toegevoegd om het makkelijker leesbaar te maken voor jou 😉

 

Betrouwbaarheid Sensiplan, natuurlijke anticonceptie methode

One Response

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

betrouwbaar sensiplan natuurlijke anticonceptie methode

Intensabel biedt trajecten om je vruchtbaarheidsbewustzijn te vergroten, zodat jij sterker in je schoenen staat als vrouw. Zowel toepasbaar voor natuurlijke anticonceptie als kinderwens. Vrouwen & koppels allebei welkom!