fbpx

Is Sensiplan hetzelfde als FAM?

Publicatiedatum
Gepost door
Natuurlijke anticonceptie methode Sensiplan

FAM (fertility awareness methods) is een brede, overkoepelende term die verschillende vruchtbaarheidsbewustzijnsmethoden omvat.
De verschillende FAM-methoden zijn in te delen in 5 types:

 • KALENDER
 • LACTATIE
 • SYMPTOTHERMISCH
 • SYMPTOHORMONAAL
 • ALLEEN BAARMOEDERHALSSLIJM
FAM Fertility Awareness Method

Het is belangrijk om de verschillen tussen de methodes te begrijpen, omdat veel methodes een slechte reputatie hebben, vooral als het gaat om de doeltreffendheid voor geboortebeperking (anticonceptie), maar ook omdat het begrijpen van de verschillen je in staat zal stellen om beter te begrijpen waarom bepaalde methodes effectiever zouden kunnen zijn dan andere. Zo kan je goed geïnformeerd bepalen welke methode het beste bij jou past.

Alle FAM's helpen vrouwen zich bewust te worden van hun vruchtbare en onvruchtbare periode.

Je bent niet elke dag vruchtbaar! In feite zijn vrouwen slechts 6-7 dagen per cyclus vruchtbaar.
FAM’s zijn gebaseerd op dit vruchtbare/onvruchtbare principe en de meest effectieve vormen omvatten dagelijkse observatie en het in kaart brengen van je lichaamssignalen, waaronder:

 1. Basale lichaamstemperatuur (temperatuur die je ’s morgens meet vóór het opstaan)
 2. Baarmoederhalsslijm
 3. Urinehormonen
 4. De positie van de baarmoederhals.

Vrouwen kunnen deze lichaamssignalen gebruiken om hun vruchtbare en onvruchtbare periode nauwkeuriger te bepalen, zodat ze ofwel zwangerschap kunnen voorkomen ofwel zwanger te worden.

In mijn praktijk zie ik ook vaak vrouwen die hun  hormonale, baarmoederhals- en vaginale gezondheid en hun algemene gezondheid beter willen begrijpen en daarom een traject Sensiplan starten.

“Cyclisch leven” is een manier van leven die de laatste jaren aan populariteit wint. Vrouwen gaan hiermee hun werk, sport, sociale contacten en voeding  afstemmen op de periode in hun cyclus. Als je het mij vraagt: een manier om nog méér intensiteit en geluk uit je leven te halen!

Als we kijken naar de betrouwbaarheid, kunnen we de methodes in 2 groepen verdelen:

 1. Op berekening gebaseerde methoden
 2. Op observatie gebaseerde methoden
 

Op berekening gebaseerde methoden

FAM chart - berekening

Deze zijn over het algemeen minder effectief omdat ze gebaseerd zijn op, je raadt het al, een berekening*. Deze berekening kan gebaseerd zijn op de vorige cycli van de vrouw of op bevolkingsgemiddelden. Hoe dan ook, het zal niet zo nauwkeurig zijn omdat het niet gebaseerd is op de individuele cyclus van de huidige vrouw, hormonale schommelingen, & observaties. Wanneer we ons baseren op algemene gegevens en niet op ons lichaam, krijgen we vaak niet het resultaat dat we voor ogen hadden.

*Lactationele amenorroe zou de uitzondering zijn, omdat het vrij goede percentages heeft als het wordt begrepen en goed gevolgd.

Op Observatie gebaseerde methoden

FAM Fertility Awareness Method

Deze methoden zijn gebaseerd op het luisteren en het dagelijks aandacht schenken aan je lichaam in plaats van te vertrouwen op een voorspelling. Hierdoor zijn deze methoden effectiever voor natuurlijke geboortebeperking (anticonceptie) en ook wanneer je probeert zwanger te worden. Het stelt de vrouw in staat om dagelijks bewust te observeren of ze al dan niet vruchtbaar is en op basis daarvan een beslissing te nemen om al dan niet gemeenschap te hebben.

Op Berekening + Observatie gebaseerde methoden

Sommige methoden combineren waarnemingen en berekeningen, zoals Sensiplan. Dit wordt gedaan om de veiligheid van een methode te vergroten als deze wordt gebruikt voor natuurlijke anticonceptie.

Sensiplan bijvoorbeeld voegt een berekening van de vorige cycli van een vrouw toe aan het begin van haar vruchtbare periode om de betrouwbaarheid van de methode te vergroten. Een ander voorbeeld is een vrouw die LAM (lactational amenorrhea method) gebruikt in combinatie met de symptothermale methode.

Hoe werken de methoden?

 • KALENDER METHODE

Voorspelt de vruchtbare periode aan de hand van berekeningen van vorige cycli of bevolkingsgemiddelden. *NIET aanbevolen voor natuurlijke anticonceptie door te lage betrouwbaarheid.

 • BORSTVOEDINGSMETHODE (LACTATIE METHODE)

Berekenen van het vruchtbaar venster, gebaseerd op de onderdrukking van de ovulatie, dat zich voordoet wanneer vrouwen uitsluitend borstvoeding geven, nog niet ongesteld zijn geworden en minder dan 6 maanden postpartum zijn. 

 • SYMPTOTHERMALE METHODE

Identificeert het vruchtbare venster op basis van basale lichaamstemperatuur en baarmoederhalsslijm waarnemingen, plus optionele controle van de baarmoederhals.

Sensiplan voegt aan het begin van de cyclus een berekening toe op basis van de vorige cycli van de individuele vrouw om de veiligheid/efficiëntie te verhogen wanneer de methode wordt gebruikt voor anticonceptie (geboortebeperking). 

 • SYMPTOHORMONAAL

Identificeert het vruchtbare venster op basis van baarmoederhalsslijm & urinehormoonwaarnemingen.

ALLEEN BAARMOEDERHALSSLIJM
Identificeert het begin & einde van het vruchtbare venster op basis van cervixslijm waarnemingen.

 

 

Wil jij leren wanneer je vruchtbare en onvruchtbare dagen zijn om zwangerschap te voorkomen? Dan kan ik jou Sensiplan leren.

Intensabel biedt trajecten om je vruchtbaarheidsbewustzijn te vergroten, zodat jij sterker in je schoenen staat als vrouw. Zowel toepasbaar voor natuurlijke anticonceptie als kinderwens. Vrouwen & koppels allebei welkom!